Molio mineralų įvairovė ir paplitimas pasaulyje

Kas yra molis? Molio mineralų įvairovė ir paplitimas pasaulyje

Autorius - Matas Dabulskis

ŽIŪRĖTI PREZENTACIJĄ 

Molio mineralai

Yra daug įvairių skirtingos sudėties ir sandaros molio mineralų, kurie skritomi į grupes: kaolinitinius, ilitinius, smektitinius ir chloritinius molius. Atitinkamai yra daug ir molio rūšių, susidarančių įvairioje aplinkoje – jūrose, lagūnose, prieledyniniuose ir kitokiuose ežeruose ir sausumoje, kaip dūlėjimo pluta.

Kaolitinitiniai moliai

Grupei priklauso kaolinitas ir kiti, tokią pat cheminę sudėtį (Al2Si2O5(OH)), bet skirtingą sandarą turintys mineralai. Riebios, porėtos, baltos ir pilkšvos spalvos uolienos. Kaolitinitiniai moliai susidaro dūlant kalio feldšpatams, žėručiams ir kt. Kaolinitiniai moliai yra ugniai atspari medžiaga, jų lydimosi temperatūra didesnė kaip 1700 °C. Tai vertinga naudingoji iškasena, naudojama ugniai atsparių plytų, porceliano gamybai. Molio mineralai gali būti klasifikuojami kaip 1:1 arba 2:1, nes iš esmės jie yra sudaryti iš silicio tetraedrų ir hidroksidų oktaedrų sluoksnių. Nuo skirtingo sluoksnių išsidėstymo priklauso ir molio savybės (reakcijos su vandeniu, plėtimasis, atsparumas karščiui)

Molio mineralų paplitimas

Kadangi molio mineralų susidarymui reikalingas vanduo, jie yra pakankamai reti Saulės sistemoje ir yra randami beveik išskirtinai tik Žemėje, nors...molio mineralų buvo rasta ir Marse, (Eliziejaus keturkampyje). Molio mineralų pasiskirstymas ir įvairovė Marse. Spektografija taip pat patvirtino molio mineralų buvimą Cereroje ir Jupiterio palydove Europoje.

Ilitiniai (hidrožėrutiniai) moliai

Didžiausią dalį sudaro hidrožėručių grupės mineralai (kaip priemaišų juose gali būti kaolinito, montmorilonito, kvarco, feldšpatų ir kitų mineralų). Porėtos, gana tankios, pilkos, tamsiai pilkos, baltos, rusvos, žalsvos spalvos ir įvairiaspalvės olienos. Hidrožėrutiniai moliai yra ugniai atspari medžiaga, naudojami ugniai atsparių plytų, porceliano, rūgštims atsparios taros, čerpių, statybinių plytų gamybai, taip pat gręžiniams gręžti.

Molio paplitimas Lietuvoje

Molio Lietuvoje gausu, jis randamas beveik visose geologinėse sistemose, bet svarbiausi molio ištekliai ir radimvietės yra daugiausiai limnoglacialinių baseinų nuogulose, susiduriusiose po paskutinio ledynmečio kvartere.

Smektitiniai (montmorolitiniai) moliai

Smektitinius (montmorilonitinius) molius didžiąja dalimi sudaro mineralai montmorilonitas, nontronitas. Šviesios, pilkai baltos, žalsvos ir gelsvos spalvos uolienos. Montmorilonitiniai moliai, palyginti su kitais, gerokai daugiau išbrinksta vandenyje ir yra plastiškesni. Jų geros absorbcinės savybės, todėl naudojami maisto pramonėje aliejui, taukams, sultims valyti, naftos pramonėje naftos produktams valyti, parfumerijai.

Chloritiniai moliai

Chloritiniai (polimineraliniai) moliai – šviesiai rudos, rudos, raudonos, pilkos ir žalsvai pilkos spalvos uolienos, sudarytos iš įvairios cheminės sąndaros mineralų ir priemaišų. Indutrinės reikšmės neturi. Didžiausių limnoglacinių baseinų išsidėstymas.
Molis mineralogui yra sluoksniniai silikatų mineralai (filosilikatai) ar kiti mineralai, kurie yra plastiški, o džiūdami ar deginami sukietėja. Sedimentologams molis yra nuosėdinė uoliena sudaryta iš smulkesnių nei 0,004 mm dalelių, kurios susikaupia nusėsdamos iš koloidinio tirpalo. Šią uolieną galima laikyti pereinamąja tarp nuotrupinių ir chemogeninių, nes jo dalelės susidaro dūlant uolienoms chemiškai, kai uolieną sudarantys mineralai, virsta molio mineralais.
Gausiausi kaolinito ištekliai randami tropinio klimato srityse, nes jam susidaryti reikalingas karštas ir drėgnas klimatas, o tolstant nuo ekvatoriaus kaolinito retėja.Tuo tarpu ilito ir smektito gausėja. Ilitas randamas šaltesnio klimato juostose, o smektitas -sausesnio. Šie su klimatu susiję molio mineralų paplitimo skirtumai naudojami geologinės praeities atkūrimui, tiriant palaidotus ir išsilaikiusius senovinius dirvožemius. Kaolinitas yra vienas dažniausiai randamų mineralų ir yra kasamas kaolino pavidalu. Daugiausiai kaolino iškasa JAV, Uzbekistanas, Vokietija, Čekija, Brazilija ir kt.

Matas Dabulskis

Ekologinis pėdsakas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.